CE aproba alocarea primei transe pentru cele 37 de trenuri RE-IR

COMISIA EUROPEANĂ APROBĂ ALOCAREA PRIMEI TRANȘE PENTRU CELE 37 DE TRENURI RE-IR

Astăzi, 28 august 2023, Comisia Europeană a anunțat – printr-un comunicat de presă – aprobarea alocării a peste 52 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională pentru sprijinirea achiziţionării a 37 de trenuri electrice pentru 13 rute interregionale din România, contract aflat în derulare, care a fost încheiat între Autoritatea pentru Reformă Feroviară – în calitate de Beneficiar și Alstom Ferroviaria S.p.A. (cu Alstom Transport S.A. în calitate de subcontractant declarat) – în calitate de Furnizor.

Astfel, Comisia Europeană precizează că introducerea acestor rame electrice de ultimă generaţie, cu o capacitate de minimum 300 de călători pe tren, va îmbunătăţi conectivitatea şi confortul călătorilor şi va reduce emisiile generate de transporturi.

De asemenea, această investiţie va spori semnificativ calitatea serviciilor feroviare de pe principalele coridoare feroviare interregionale electrificate care leagă Bucureştiul de centre de activitate regionale precum Arad, Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Craiova, Petroşani şi Suceava.

„Noile rame feroviare vor avea un impact pozitiv asupra întregii reţele feroviare din România. Sporirea frecvenţei şi a confortului călătoriilor, precum şi stimularea folosirii trenurilor sunt importante pentru coeziunea teritorială şi socială, facilitând accesul tuturor la locuri de muncă şi la serviciile publice.

Acest lucru îmbunătăţeşte sustenabilitatea transporturilor, contribuind astfel la tranziţia verde. Politica de coeziune acţionează împreună cu autorităţile române pentru a pune în aplicare obiectivele Pactului verde european”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

https://romania.representation.ec.europa.eu/news/politica-de-coeziune-ue-peste-52-de-milioane-eur-pentru-sprijini-achizitionarea-37-de-trenuri-2023-08-28_ro

Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Sari la conținut